Autori

Login Form

bubatu

 

Podela kukuruza i vune

Dva dana ispred sv. Nikole, je sv.Varvara - dan boginja. U vlaškim selima na taj dan i dan posle njega  upražnjava se običaj posvećen zaštiti od boginja.
Prvog dana se umese tri pogače, bez kvasca i na te pogače stavi se kudelja vune, pamuka i malo kučine, dva tri klipa kukuruza i sve to tako namešteno stavlja se na tanjir pun nekuvanog pasulja. Zatim neka žena iz kuće to pokadi i nosi u komšiluk gde ga podeli.
To se radi i sutradan, a treći dan je sv Nikola.
Ovaj običaj postoji u svim selima gde se narod služi vlaškim jezikom.
Inače, u Srbiji se protiv variole borilo vakcinacijom. Zakon o obaveznoj vakcinaciji protiv velikih boginja donet je 1839. godine. mada je primena vakcinacije počela još sredinom dvadesetih godina XIX veka. Prema onim koji nisu hteli ili iz bilo kojih razloga su izbegavali vakcinaciju, vlasti su bile veoma stroge: sveštenici nisu mogli da venčavaju mladence, šegrte da zapošljavaju majstori i sl.
Takođe je traženo da sreski načelnici i drugi činovnici kao i sveštenstvo i učitelji obavezno prvo svoju decu dovedu na vakcinaciju i na taj način se potrude da daju primer narodu u vezi sa vakcinacijom.    

 

Dr Petar Paunović

dr Petar

Petar Paunović je doktor iz Zaječara, rođen 1939. godine.

Njegovi sugrađani, Zaječarci, i ostali meštani sela u Timočkoj krajini, u kojoj je primarijus dr Petar Paunović nadaleko poznat, nazivaju ga „Učiteljem zdravlja“. Rođen je u Negotinu 1939. godine, na Petrovdan, kada je i najveći narodni sabor.

Znaju ga mnogi Timočani posredstvom svojih radio i televizijskih aparata sa kojih svakodnevno, i po tri puta na dan, odzvanjaju njegovi kratki, uvek aktuelni, prilozi o zdravlju. „Dobro jutro, dragi slušaoci, šta ste danas odlučili da učinite za vaše zdravlje“ – pozdravlja ih na početku svakog novog priloga i oprašta se rečenicom: „dok život teče, zdravlje je najpreče“. Prvi put se svojim „zdravstveno-propagandnim programom“ (ZPP) oglasio 1989. godine na radio Zaječaru, a zatim i na radio stanicama u Negotinu, Boru i Kladovu i ukupno je do sada objavio oko pet hiljada zanimljivih, uvek aktuelnih priča sa zdravstvenim porukama. Bio je 21 godinu direktor Zavoda za zaštitu zdravlja „Timok“ u Zaječaru.

Dobitnik je nagrade Vasa Pelagić koja se dodeljuje za vrhunska ostvarenja u obrazovanju, Orden zasluge za narod sa srebrnom zvezdom, povelja savezne konferencije SSRN za aktivnosti u oblasti zaštite životne sredine, Timokovo pero, za saradnju u listu „Timok“.

Smatra se za jednog od najvećih poznavaoca običaja i navika Timočkog kraja koji su i predmet njegovog naučno istraživačkog rada. Dugo je proučavao alternativnu medicinu Timočkog kraja u okviru projekta Zavoda za zaštitu zdravlja „Timok“, „Prevencija u narodnoj medicini“.

U poznatom zaječarskom „Razvitku“ objavio je stotinak priloga o narodnom životu, timočkoj bloj kugi, vlaškoj magiji, maloletničkim brakovima, gastarbajterima itd. Punih 20 godina uređivao je i časopis „Zdravstveno vaspitanje“ koji je izdavao Zavod za zaštitu zdravlja „Timok“. Paunović je pre 28 godina pokrenuo i zanimljiv simpozijum „Istorija medicine, farmacije i veterine i narodne zdravstvene kulture“.