Print
Hits: 1029

bubatu

 

Podela kukuruza i vune

Dva dana ispred sv. Nikole, je sv.Varvara - dan boginja. U vlaškim selima na taj dan i dan posle njega  upražnjava se običaj posvećen zaštiti od boginja.
Prvog dana se umese tri pogače, bez kvasca i na te pogače stavi se kudelja vune, pamuka i malo kučine, dva tri klipa kukuruza i sve to tako namešteno stavlja se na tanjir pun nekuvanog pasulja. Zatim neka žena iz kuće to pokadi i nosi u komšiluk gde ga podeli.
To se radi i sutradan, a treći dan je sv Nikola.
Ovaj običaj postoji u svim selima gde se narod služi vlaškim jezikom.
Inače, u Srbiji se protiv variole borilo vakcinacijom. Zakon o obaveznoj vakcinaciji protiv velikih boginja donet je 1839. godine. mada je primena vakcinacije počela još sredinom dvadesetih godina XIX veka. Prema onim koji nisu hteli ili iz bilo kojih razloga su izbegavali vakcinaciju, vlasti su bile veoma stroge: sveštenici nisu mogli da venčavaju mladence, šegrte da zapošljavaju majstori i sl.
Takođe je traženo da sreski načelnici i drugi činovnici kao i sveštenstvo i učitelji obavezno prvo svoju decu dovedu na vakcinaciju i na taj način se potrude da daju primer narodu u vezi sa vakcinacijom.