Autori

Login Form

protest

Ekološki miting je pojava da se u ekološkoj krizi nezadovljni građani okupljanju na javnom mestu i javno protestvuju zbog zagađenja životne sredine.

Sredinom sedamdesetih godina XX veka, komunalna sredina Zaječara bila je opterećena industrijskim zagađenjem iz staklare, iz parnih lokomotiva na železnčkoj stanici i individulanih ložišta. Javnost je naročito uznemiravalo zagađenje iz industrijskih postrojenja u staklari.
Tih godina, započelo je i merenje aerozagađenja u komunalnoj sredini. Nakon tri godine merenja pokazalo se da je vazduh zagađen sadržajem isparenja iz staklare, pa je naloženo da se preduzmu mere da se zagađenje smanji. Bilo je predloga da se i železnička stanica iseli na drugu lokaciju i tako smanji zagađenje vazduha dimom iz parnih lokomotiva. Do toga nije došlo jer su one uskoro zamenjene motornim vozovima. U Boru je situacija bila još gora, jer je tamo intenzitet zagađanjenja u komunalnoj sredini industrijskim gasovima, bio svakog dana iznad maksimalno dozvoljene koncentracije.

Stanje se nije naročito popravilo, pa je nezadovljstvo stanovništva organizovalo ekološki miting u centru Zaječara početkom 90-ih godina, na kome je prisuistvovalo oko 3000 ljudi. Nekoliko dana i u Boru je organizovan ekološki miting. Ovakav postupak janog mnjenja inspirisao je veće angažovanje stručnih institucija iz Zaječara i Bora, u rešavanju ekološke krize na području Timočke krajine i osnivanje ekološke tribine “Ekološka istina”.

Dr Petar Paunović

vazduh

Dr Petar Paunović

dr Petar

Petar Paunović je doktor iz Zaječara, rođen 1939. godine.

Njegovi sugrađani, Zaječarci, i ostali meštani sela u Timočkoj krajini, u kojoj je primarijus dr Petar Paunović nadaleko poznat, nazivaju ga „Učiteljem zdravlja“. Rođen je u Negotinu 1939. godine, na Petrovdan, kada je i najveći narodni sabor.

Znaju ga mnogi Timočani posredstvom svojih radio i televizijskih aparata sa kojih svakodnevno, i po tri puta na dan, odzvanjaju njegovi kratki, uvek aktuelni, prilozi o zdravlju. „Dobro jutro, dragi slušaoci, šta ste danas odlučili da učinite za vaše zdravlje“ – pozdravlja ih na početku svakog novog priloga i oprašta se rečenicom: „dok život teče, zdravlje je najpreče“. Prvi put se svojim „zdravstveno-propagandnim programom“ (ZPP) oglasio 1989. godine na radio Zaječaru, a zatim i na radio stanicama u Negotinu, Boru i Kladovu i ukupno je do sada objavio oko pet hiljada zanimljivih, uvek aktuelnih priča sa zdravstvenim porukama. Bio je 21 godinu direktor Zavoda za zaštitu zdravlja „Timok“ u Zaječaru.

Dobitnik je nagrade Vasa Pelagić koja se dodeljuje za vrhunska ostvarenja u obrazovanju, Orden zasluge za narod sa srebrnom zvezdom, povelja savezne konferencije SSRN za aktivnosti u oblasti zaštite životne sredine, Timokovo pero, za saradnju u listu „Timok“.

Smatra se za jednog od najvećih poznavaoca običaja i navika Timočkog kraja koji su i predmet njegovog naučno istraživačkog rada. Dugo je proučavao alternativnu medicinu Timočkog kraja u okviru projekta Zavoda za zaštitu zdravlja „Timok“, „Prevencija u narodnoj medicini“.

U poznatom zaječarskom „Razvitku“ objavio je stotinak priloga o narodnom životu, timočkoj bloj kugi, vlaškoj magiji, maloletničkim brakovima, gastarbajterima itd. Punih 20 godina uređivao je i časopis „Zdravstveno vaspitanje“ koji je izdavao Zavod za zaštitu zdravlja „Timok“. Paunović je pre 28 godina pokrenuo i zanimljiv simpozijum „Istorija medicine, farmacije i veterine i narodne zdravstvene kulture“.