Autori

Login Form

U jednom izveštaju o radu bolnice u Knjaževcu, vd upravnik Dr Velimirović prikazao je obolele, lečene od nefritisa. Među 69 bolesnika lečenih u pomenutoj bolnici, od 1919. do 1926. godine, 41, oko 60% od ukupnog broja bili su oboleli od nefritisa( 1)Postupajući po jednom naređenju Ministartsva zdravlja u Beigradu Ad.Br. 48411 od 19. oktobra 1926. godine, dr Milutin Velimirović v.d. Uprvanik bolniceu Knjževcu je izvestio o slučajevima oboljenja posebno označenim, da je među pomenutim bolesnicim od nefirtisa bilo obolelih 32 naselja, najviše iz Vasilja, Gornje Kamenice, Blanovca i Šestog Gabra. Obolelih je bilo oba pola u podjednakom broju. Uglavnom se radilo o odraslim osobama, seljacima, pa se nameće misao da se radi o endemskoj nefropatiji, kojom su se više bavili lekari posle II svetskog rata, a koju nisu lekari pre I svetskog rata tako posmatrali.(2) Upravo takvo oboljenje među seljacima je imalo uzrok u hladnoj klimi kojoj su se izlagali, na otvorenom prostoru, seljaci i stočari od marta do novembra, obavljajući razne poslove u polju i živeći u hladnim prostorijama i naseljavanje na terasama terena pored Timoka i njegovih pritoka.. I u izveštaju oblasne bolnice u Negotinu takođe postoje podaci o obolelima od Nephritis-a, najviše iz Negotina, Jabukovca i Vidrovca. Mnogo kasnije, takvo oboljenje je vezivano isključivo za seljake koji žive u ravnici pored Timoka i njegovih pritoka, pod nazivom endemski nefritis. U vreme kada je ovaj rad pisan veliki broj ljudi se dijalizira zbog pomenutog oboljenja.

1 Dragan M. Ivanović: 150 godina bolnice u Knjaževcu, Knjaževac 2001.)

2.Istorijski arhiv Srbije, Ministarstvo narodnog zdravlja, broj 1184 od 19. februara 1927. godine).

Dr Petar Paunović

dr Petar

Petar Paunović je doktor iz Zaječara, rođen 1939. godine.

Njegovi sugrađani, Zaječarci, i ostali meštani sela u Timočkoj krajini, u kojoj je primarijus dr Petar Paunović nadaleko poznat, nazivaju ga „Učiteljem zdravlja“. Rođen je u Negotinu 1939. godine, na Petrovdan, kada je i najveći narodni sabor.

Znaju ga mnogi Timočani posredstvom svojih radio i televizijskih aparata sa kojih svakodnevno, i po tri puta na dan, odzvanjaju njegovi kratki, uvek aktuelni, prilozi o zdravlju. „Dobro jutro, dragi slušaoci, šta ste danas odlučili da učinite za vaše zdravlje“ – pozdravlja ih na početku svakog novog priloga i oprašta se rečenicom: „dok život teče, zdravlje je najpreče“. Prvi put se svojim „zdravstveno-propagandnim programom“ (ZPP) oglasio 1989. godine na radio Zaječaru, a zatim i na radio stanicama u Negotinu, Boru i Kladovu i ukupno je do sada objavio oko pet hiljada zanimljivih, uvek aktuelnih priča sa zdravstvenim porukama. Bio je 21 godinu direktor Zavoda za zaštitu zdravlja „Timok“ u Zaječaru.

Dobitnik je nagrade Vasa Pelagić koja se dodeljuje za vrhunska ostvarenja u obrazovanju, Orden zasluge za narod sa srebrnom zvezdom, povelja savezne konferencije SSRN za aktivnosti u oblasti zaštite životne sredine, Timokovo pero, za saradnju u listu „Timok“.

Smatra se za jednog od najvećih poznavaoca običaja i navika Timočkog kraja koji su i predmet njegovog naučno istraživačkog rada. Dugo je proučavao alternativnu medicinu Timočkog kraja u okviru projekta Zavoda za zaštitu zdravlja „Timok“, „Prevencija u narodnoj medicini“.

U poznatom zaječarskom „Razvitku“ objavio je stotinak priloga o narodnom životu, timočkoj bloj kugi, vlaškoj magiji, maloletničkim brakovima, gastarbajterima itd. Punih 20 godina uređivao je i časopis „Zdravstveno vaspitanje“ koji je izdavao Zavod za zaštitu zdravlja „Timok“. Paunović je pre 28 godina pokrenuo i zanimljiv simpozijum „Istorija medicine, farmacije i veterine i narodne zdravstvene kulture“.