Autori

Login Form

U 1935. godini pojavila se jaka epidemija gripa. Epidemija je zahvatila skoro celu Moravsku banovinu/. U Moravskoj banovini obolelo je od gripa 10 745 ljudi. Epidemija je započela februaru (240 slučajeva, kulminaciju je doživela u martu (8 763 oboljenja),a u aprilu (1 655 slulajeva), broj slučajeva je naglo opao i epidemija se ugaslia.

Među srezovima na području Timočke oblasti, najviše obolelih bilo je u negotinskom srezu - 1 927.. Obolelo je i 431 osoba na području krajinskog sreza. U vreme ove epidemije bile su rapuštene škole: u Negotinu osnovna škola i u Bukovu poljoprivredna škola/. Po ovim srezovima rasturane su letke „Čuvajte se od gripa". Zapaženo je da nisu svi slučajevi bolesti prijavljeni. Epidemija je praćena niskim letalitetom jer je od ukupnog broja obolelih – 10 745, umrlo samo 8.

IAN, kutija broj 40, broj 5607/ 29.VI 1935.
IAN, kutija broj 40, broj 2689/ 26. III 1935,

 

Dr Petar Paunović

dr Petar

Petar Paunović je doktor iz Zaječara, rođen 1939. godine.

Njegovi sugrađani, Zaječarci, i ostali meštani sela u Timočkoj krajini, u kojoj je primarijus dr Petar Paunović nadaleko poznat, nazivaju ga „Učiteljem zdravlja“. Rođen je u Negotinu 1939. godine, na Petrovdan, kada je i najveći narodni sabor.

Znaju ga mnogi Timočani posredstvom svojih radio i televizijskih aparata sa kojih svakodnevno, i po tri puta na dan, odzvanjaju njegovi kratki, uvek aktuelni, prilozi o zdravlju. „Dobro jutro, dragi slušaoci, šta ste danas odlučili da učinite za vaše zdravlje“ – pozdravlja ih na početku svakog novog priloga i oprašta se rečenicom: „dok život teče, zdravlje je najpreče“. Prvi put se svojim „zdravstveno-propagandnim programom“ (ZPP) oglasio 1989. godine na radio Zaječaru, a zatim i na radio stanicama u Negotinu, Boru i Kladovu i ukupno je do sada objavio oko pet hiljada zanimljivih, uvek aktuelnih priča sa zdravstvenim porukama. Bio je 21 godinu direktor Zavoda za zaštitu zdravlja „Timok“ u Zaječaru.

Dobitnik je nagrade Vasa Pelagić koja se dodeljuje za vrhunska ostvarenja u obrazovanju, Orden zasluge za narod sa srebrnom zvezdom, povelja savezne konferencije SSRN za aktivnosti u oblasti zaštite životne sredine, Timokovo pero, za saradnju u listu „Timok“.

Smatra se za jednog od najvećih poznavaoca običaja i navika Timočkog kraja koji su i predmet njegovog naučno istraživačkog rada. Dugo je proučavao alternativnu medicinu Timočkog kraja u okviru projekta Zavoda za zaštitu zdravlja „Timok“, „Prevencija u narodnoj medicini“.

U poznatom zaječarskom „Razvitku“ objavio je stotinak priloga o narodnom životu, timočkoj bloj kugi, vlaškoj magiji, maloletničkim brakovima, gastarbajterima itd. Punih 20 godina uređivao je i časopis „Zdravstveno vaspitanje“ koji je izdavao Zavod za zaštitu zdravlja „Timok“. Paunović je pre 28 godina pokrenuo i zanimljiv simpozijum „Istorija medicine, farmacije i veterine i narodne zdravstvene kulture“.