Autori

Login Form

Dr Josif Rebrić je prvi lekar u Nagorinskoj krajini. 2 decembra 1836. godine postavljen je za lekara Radujevačkog karntina.Dr Jocif Rebrić je Srbin iz Ugarske koji je medicinski fakultet završio u Pešti. Bio je uspostavio dobre odnose sa Stevanom Stojanovićem - Ćosom, upravnikom i komandantom Timočke oblasti čiji je centar bio u Negotinu.

postavljenjeRebic

Drt Rebrić je kratko ostao u Krajini. Bio se zamerio knezu Milošu, koji je, nezadovoljan naredio da otpusti dr Rebrića, rečima: neka ide kud mu drago ili ga zadržite kao privatnog lekara, budući da nam je došlo do znanja da ga vrlo rado imate".

 

Ubrzo je dr Rebriću oduzeta diploma i poslata knezu Milošu. Oduzeta mu je i objava za rad i isplaćen polugodišnji rad u Radujevačkom karntinu. Nije poznato zašto je dr Rebrić pao u nemilost kneza Miloša i kakve su mu spletke bile pripisane. Uglavnom, dr Rebrić je radio samo oko pola godine u radujevačkom karantinu, od 2.decembra 1835. do 13. juna 1837 godine. Iz Radujevca je otišao u Ada-kale kod Turaka, a odatle u Beograd., zapsoslivši se kao privatni lekar.

 

Dr Petar Paunović

dr Petar

Petar Paunović je doktor iz Zaječara, rođen 1939. godine.

Njegovi sugrađani, Zaječarci, i ostali meštani sela u Timočkoj krajini, u kojoj je primarijus dr Petar Paunović nadaleko poznat, nazivaju ga „Učiteljem zdravlja“. Rođen je u Negotinu 1939. godine, na Petrovdan, kada je i najveći narodni sabor.

Znaju ga mnogi Timočani posredstvom svojih radio i televizijskih aparata sa kojih svakodnevno, i po tri puta na dan, odzvanjaju njegovi kratki, uvek aktuelni, prilozi o zdravlju. „Dobro jutro, dragi slušaoci, šta ste danas odlučili da učinite za vaše zdravlje“ – pozdravlja ih na početku svakog novog priloga i oprašta se rečenicom: „dok život teče, zdravlje je najpreče“. Prvi put se svojim „zdravstveno-propagandnim programom“ (ZPP) oglasio 1989. godine na radio Zaječaru, a zatim i na radio stanicama u Negotinu, Boru i Kladovu i ukupno je do sada objavio oko pet hiljada zanimljivih, uvek aktuelnih priča sa zdravstvenim porukama. Bio je 21 godinu direktor Zavoda za zaštitu zdravlja „Timok“ u Zaječaru.

Dobitnik je nagrade Vasa Pelagić koja se dodeljuje za vrhunska ostvarenja u obrazovanju, Orden zasluge za narod sa srebrnom zvezdom, povelja savezne konferencije SSRN za aktivnosti u oblasti zaštite životne sredine, Timokovo pero, za saradnju u listu „Timok“.

Smatra se za jednog od najvećih poznavaoca običaja i navika Timočkog kraja koji su i predmet njegovog naučno istraživačkog rada. Dugo je proučavao alternativnu medicinu Timočkog kraja u okviru projekta Zavoda za zaštitu zdravlja „Timok“, „Prevencija u narodnoj medicini“.

U poznatom zaječarskom „Razvitku“ objavio je stotinak priloga o narodnom životu, timočkoj bloj kugi, vlaškoj magiji, maloletničkim brakovima, gastarbajterima itd. Punih 20 godina uređivao je i časopis „Zdravstveno vaspitanje“ koji je izdavao Zavod za zaštitu zdravlja „Timok“. Paunović je pre 28 godina pokrenuo i zanimljiv simpozijum „Istorija medicine, farmacije i veterine i narodne zdravstvene kulture“.