Print
Hits: 989

Dr Josif Rebrić je prvi lekar u Nagorinskoj krajini. 2 decembra 1836. godine postavljen je za lekara Radujevačkog karntina.Dr Jocif Rebrić je Srbin iz Ugarske koji je medicinski fakultet završio u Pešti. Bio je uspostavio dobre odnose sa Stevanom Stojanovićem - Ćosom, upravnikom i komandantom Timočke oblasti čiji je centar bio u Negotinu.

postavljenjeRebic

Drt Rebrić je kratko ostao u Krajini. Bio se zamerio knezu Milošu, koji je, nezadovoljan naredio da otpusti dr Rebrića, rečima: neka ide kud mu drago ili ga zadržite kao privatnog lekara, budući da nam je došlo do znanja da ga vrlo rado imate".

 

Ubrzo je dr Rebriću oduzeta diploma i poslata knezu Milošu. Oduzeta mu je i objava za rad i isplaćen polugodišnji rad u Radujevačkom karntinu. Nije poznato zašto je dr Rebrić pao u nemilost kneza Miloša i kakve su mu spletke bile pripisane. Uglavnom, dr Rebrić je radio samo oko pola godine u radujevačkom karantinu, od 2.decembra 1835. do 13. juna 1837 godine. Iz Radujevca je otišao u Ada-kale kod Turaka, a odatle u Beograd., zapsoslivši se kao privatni lekar.