Autori

Login Form

Leto bez epidemija je skup preventivno-medicinkih asktivnosti preduzimanih na području zaječasrkog rgiona radi sprečavanja nastanka epidemija crevnih zaraznih bolesti na području zaječarskog regiona. Aktivnosti su bazirane na nuačnim principima epidemiologije i preciznim, promptnim i primeni u dovljnoj meri epidemiološkog metoda.

Nakon tri prethodne godine, počev o 1997. godine, u prvih pola godine četvrte – 2000., dok je u Republici Srbiji bilo 31 epidemija, od kojih 28 epidemija crevenih zaraznih bolesti, na području zaječarskog rgiona nijedna epidemija nije se javila.

epidemioloskiBilten10

„Leto bez epidemija" potaklo usmeravanje zdavstvene službe na rano otrkivanje i prijavljivanje nzaraznih bolesti i aktiviralo službe sanitarnih i drugih inspekcijskih službi u opštinama na efikasniji rad. Ostvareno je i efiaksno partnerstvo sa školama, radnja za proizvodnju, čuvanje i distribuciju hrane, veterinasku službu i dr. a promptnim obaveštavanjem stanovništva preko medija obezbeđeno je učešće zajednice. Tokom nekoliko godina, poboljšani su uslovi u objektima za proizvodnju, čuvanje i distribucija životnih namirnica, ugostiteljksim objektimna, škola, sabiralištima mleka, pobojšano snabdevanje pitkom vodom i komunalna higijena u gradovima.

Analiza jednomesečnih aktivnosti

Aktivnposti „Leto bez epidemija" je projekat Zavoda za javno zdravlje „Timok" u Zaječaru a u aktivnostima u 2000. godine uzeli su učešće:
Iz Zavoda za javno zdravlje „Timkok" u Zaječaru:
Dr Ljubiša Đorđević, spec. higijene,
Dr Dušan Stojanović, spec. epidemiologije,
Dr Prdrag Marušić, spec. epidemiologije,
Dr Dušica Gotović, spec. higijene,
Dr Vesna Marušić, bakteriolog,
Dr Javorka Stankulić, spec. epidemiologije Zdravstvenog centra u Boru,,
Dr Snežana Čučulović, spec. higijene, Zdravstevnog centra u Boru,.
Dr Staniša Lazić, spec. epidemiolog Zdravstvenog ventra u Boru,
Dr Dušan Mladenović, spec. epidemiolog Doma zdravlja u Sokobanji,
Dr Đorđe Stojković, spec. opšte mediicne, koordinator iz Boljevca,
Dr Ljubica Nikolić, spec. epidemiolog iz Knjaževca,
Dr Vesna Savić, Rebublička sanitarna inspekcija
Dr Dijana Miljković, republički sanitarni inspektor iz Zaječara,a
Mirko Belić, reblički sanitarni inspektor iz Bora,
Tomislava Mišić, republički sanitarni inspektor iz Bora,
Mirjana Mitić, republički sanitarni inspektor iz Knjaževca,
Dijana Milovanović, republički sanitarni inspektor iz Sokobanje,
Suzana Petrović, dipl.ing poljoprivrede,
Ivica Nikolić, viši sanitarni tehničar Doma zdravlja u Boljevcu,
Jovanović Mirjana, viši sanitarni tehničar Doma zdravlja u Sokobanji.

Dr Petar Paunović

dr Petar

Petar Paunović je doktor iz Zaječara, rođen 1939. godine.

Njegovi sugrađani, Zaječarci, i ostali meštani sela u Timočkoj krajini, u kojoj je primarijus dr Petar Paunović nadaleko poznat, nazivaju ga „Učiteljem zdravlja“. Rođen je u Negotinu 1939. godine, na Petrovdan, kada je i najveći narodni sabor.

Znaju ga mnogi Timočani posredstvom svojih radio i televizijskih aparata sa kojih svakodnevno, i po tri puta na dan, odzvanjaju njegovi kratki, uvek aktuelni, prilozi o zdravlju. „Dobro jutro, dragi slušaoci, šta ste danas odlučili da učinite za vaše zdravlje“ – pozdravlja ih na početku svakog novog priloga i oprašta se rečenicom: „dok život teče, zdravlje je najpreče“. Prvi put se svojim „zdravstveno-propagandnim programom“ (ZPP) oglasio 1989. godine na radio Zaječaru, a zatim i na radio stanicama u Negotinu, Boru i Kladovu i ukupno je do sada objavio oko pet hiljada zanimljivih, uvek aktuelnih priča sa zdravstvenim porukama. Bio je 21 godinu direktor Zavoda za zaštitu zdravlja „Timok“ u Zaječaru.

Dobitnik je nagrade Vasa Pelagić koja se dodeljuje za vrhunska ostvarenja u obrazovanju, Orden zasluge za narod sa srebrnom zvezdom, povelja savezne konferencije SSRN za aktivnosti u oblasti zaštite životne sredine, Timokovo pero, za saradnju u listu „Timok“.

Smatra se za jednog od najvećih poznavaoca običaja i navika Timočkog kraja koji su i predmet njegovog naučno istraživačkog rada. Dugo je proučavao alternativnu medicinu Timočkog kraja u okviru projekta Zavoda za zaštitu zdravlja „Timok“, „Prevencija u narodnoj medicini“.

U poznatom zaječarskom „Razvitku“ objavio je stotinak priloga o narodnom životu, timočkoj bloj kugi, vlaškoj magiji, maloletničkim brakovima, gastarbajterima itd. Punih 20 godina uređivao je i časopis „Zdravstveno vaspitanje“ koji je izdavao Zavod za zaštitu zdravlja „Timok“. Paunović je pre 28 godina pokrenuo i zanimljiv simpozijum „Istorija medicine, farmacije i veterine i narodne zdravstvene kulture“.