Autori

Login Form

Dr Mladen Hadži Pavlović (1), je jedan od lekara, poreklom iz čuvene sokobankjske porodice Hadži-Pavlovića. Rodio se u Sokobanji, a gimnaziju je započeo u Nišu. Povukao se sa srpskom vojskom preko Albanije 1915 godine. Odatled je prebačen u Francusku gde je u Monpeljeu završio gimnaziju i studije medicine.

hadjipavlovic2014

Po prvtaku u domovinu dr Mladen Hadžipavlović je radio u Knjaževcu. Posle osnivanja Doma narodnog zdravlja u Zaječaru, bio je vd unpravnika tokom više godina, a posle toga bio je primljen za lekara sepcijalistu u Epidemiološkom zavodu u Nišu. kojim je rukovodio poznati epidemiolog dr Đorđe Gueulmino. Kada je dr Đorđe Guelmino razrešen dužnosti direktora i poslat u Beograd, dr Mladen Hadži-Pavlivić , postavljen je za vd direktora Higijenskog zavoda u Nišu (2).

Dr Mladena Hadži – Pavlovića krasile su lepe osobione i široko obrazovanje. Govorio je francuski, nemački i enleski i svirao violinu.

1.Niški vesnik, Niš. novembar 2009. godine
2. Istorijski arhiv Niš, fond higijenski zavod, kutija broj 2,broj 5203, 8. XII 1943.

Dr Petar Paunović

dr Petar

Petar Paunović je doktor iz Zaječara, rođen 1939. godine.

Njegovi sugrađani, Zaječarci, i ostali meštani sela u Timočkoj krajini, u kojoj je primarijus dr Petar Paunović nadaleko poznat, nazivaju ga „Učiteljem zdravlja“. Rođen je u Negotinu 1939. godine, na Petrovdan, kada je i najveći narodni sabor.

Znaju ga mnogi Timočani posredstvom svojih radio i televizijskih aparata sa kojih svakodnevno, i po tri puta na dan, odzvanjaju njegovi kratki, uvek aktuelni, prilozi o zdravlju. „Dobro jutro, dragi slušaoci, šta ste danas odlučili da učinite za vaše zdravlje“ – pozdravlja ih na početku svakog novog priloga i oprašta se rečenicom: „dok život teče, zdravlje je najpreče“. Prvi put se svojim „zdravstveno-propagandnim programom“ (ZPP) oglasio 1989. godine na radio Zaječaru, a zatim i na radio stanicama u Negotinu, Boru i Kladovu i ukupno je do sada objavio oko pet hiljada zanimljivih, uvek aktuelnih priča sa zdravstvenim porukama. Bio je 21 godinu direktor Zavoda za zaštitu zdravlja „Timok“ u Zaječaru.

Dobitnik je nagrade Vasa Pelagić koja se dodeljuje za vrhunska ostvarenja u obrazovanju, Orden zasluge za narod sa srebrnom zvezdom, povelja savezne konferencije SSRN za aktivnosti u oblasti zaštite životne sredine, Timokovo pero, za saradnju u listu „Timok“.

Smatra se za jednog od najvećih poznavaoca običaja i navika Timočkog kraja koji su i predmet njegovog naučno istraživačkog rada. Dugo je proučavao alternativnu medicinu Timočkog kraja u okviru projekta Zavoda za zaštitu zdravlja „Timok“, „Prevencija u narodnoj medicini“.

U poznatom zaječarskom „Razvitku“ objavio je stotinak priloga o narodnom životu, timočkoj bloj kugi, vlaškoj magiji, maloletničkim brakovima, gastarbajterima itd. Punih 20 godina uređivao je i časopis „Zdravstveno vaspitanje“ koji je izdavao Zavod za zaštitu zdravlja „Timok“. Paunović je pre 28 godina pokrenuo i zanimljiv simpozijum „Istorija medicine, farmacije i veterine i narodne zdravstvene kulture“.