Print
Hits: 925

Мотехес др Јозеф (1887-1941)– општински лекар у Зајечару
Рођен је у Пољској, као војник аустроугарске војске учествовао је у Првом светском рату и нејасно је како је стигао у Тимочку крајину. У Зајечару је од 1920. године био војни, а од 1922. године општински лекар. Пошто је био држављанин Пољске радио је под уговором, хонорарно јер тадашњи Закон о држављанству није дозвољавао примање странаца у сталну државну службу. Право на српско држављанство стекао је 1926. године и од тада био стално запослен.
Као општински лекар ординацију је имао у самој згради општине. Поред послова у амбуланти, био је и санитарни инспектор: обављао је контролу санитарно – хигијенских услова у кафанама, продавницама животних намирница, на градској пијаци, у школским установама и сличним институцијама.
Миран грађански живот његове породице прекинут је крајем 30 – их година XX века, са ширењем антисемитизма. Ситуација се погоршала почетком рата а 1942. године ухапшен је од стране СД полиције. Заједно са члановима своје фамилије, женом Фелицијом, сином, ћерком и нећаком, одведен је у логор на Бубњу, у Нишу, где су сви стрељан.
Запамћен је по изузетној љубазности и стручности.

Литература:
Јелица Илић, ДР ЈОЗЕФ МОТЕХЕС – ОПШТИНСКИ ЛЕКАР У ЗАЈЕЧАРУ, «Развитак», часопис за друштвена питања, културу и уметност, бр. 223-224, Зајечар 2006, стр. 61-66.

Аутор текста:
Јелица Илић, историчар, виши кустос
Народни музеј Зајечар