Autori

Login Form

djaciOgledne škole su projekat zdravstenog vaspitanja Zavoda za zaštitu zdravlja. U svakoj, od osam opština na području Timočkog regiona odabrana je po jedna osnovna seoska škola u kojoj je sprovođeno planski zdarvstveno vaspitanje tokom četiri godine, onoliko koliko traje jedna generacija učenika, počev od upsia u školu pa do kraja četvrtog razreda. U školama, u selima gde s egovori vlaški jezik rad je započinjao još u pripravnom razredu.

Zavod za zdavstvenu zaštitu „Timok" u Zaječaru i regionlani Zavod za unpaređenje vaspitanja i obarazovanja odabrali su 8 škola i proglasili ih za ogledne.

Kriterijumi na osnovu kojih su izabrane školke sastojao se u seledećem:

-zdravstveno-kulturne potrebe vna području škole, higijenske prilike u školi i morbiditet đaka,

-tradicionalno dobra saradnja sa Zavodom za zaštitu zdravlja „Timok" u Zaječaru,

-organizovanost škole i zajednice na njenom području i njihova orijentisanost na unapređenje života i rada učenika u školi i posatzanje zdravstvenog napretka,

-izvesna prethodna dostignuća u smislu unapređenja zdravlja u školi i zajednici na podrčju škole,

skole-udaljenost škole od središta komune, po principu što dalje to bolje, i njena isturenost u narodu,

-zdravstvena i kulturna zaostalost, edukativne potrebe i zahtevi i neophodnost da se promeni zdravstveno ponašanje učenika i higijenske prilike u školi,

-izvesna postignuća u radu na zdravstvenom vaspitanju u školi područne zdravstvene službe.

Đaci osnovne škole u Kovilovu

-prethodno poznanstvo sa učiteljima i -slučajni izbor.

Pirmenom ovakvih kriterijumima očekivo se uspeh u postizanju praktičnih ciljeva u školi od značaja za unapređivanje zdravlja i zdravstveni napredak koji se sastojao u sledećem:

-unapređenje zdravstvene kulture učineika, nastavnika u školi i stanovništva na području škole,

-poboljšanje higijene u školi, lične higijene učenika i naselja na području škole,

-obezbeđenje zdrave vode za piće u školi,

-poboljšanje rada đačkih kuhinja i

-poboljšanje higinenskog stanja školskih nužnika i otklanjanja smeća.

zdravstveniUniverzitet2Rad na zdravstvenom vaspitanju učenika Oglednih škola na području Timočke krajine započeo je 1986/67. školske godine i odvijao se tokom narednih pet godina u sledećeim osnovnim školama:

-Valakonje u opštini Boljevac,

-Gornjane u opštini Bor,

-Planinica u opštini Zaječar.

 

Kopanje kanala za školski vodovod

-Gronja Kamenica u opštini Knjaževac,

-Vlaole u opštini Majdanpek,

-Kovilovo u opštini Negotin i

-Dugo Polje u opštini Soko Banja.

Bila je to i generacija Oglednih osnovnih škola na području Timočke krajiune o kojoj je referisano na međunarodnomn skupu o unapređenju zdravlja u Škotskoj. O radu I generacije Oglednih osnovnih škola napsiana je monogafija „Skole i zdravlje".

Dr Petar Paunović:
Škole i zdavlje, Rajačka škola zdravlja, Bor 2013. godine

Dr Petar Paunović

dr Petar

Petar Paunović je doktor iz Zaječara, rođen 1939. godine.

Njegovi sugrađani, Zaječarci, i ostali meštani sela u Timočkoj krajini, u kojoj je primarijus dr Petar Paunović nadaleko poznat, nazivaju ga „Učiteljem zdravlja“. Rođen je u Negotinu 1939. godine, na Petrovdan, kada je i najveći narodni sabor.

Znaju ga mnogi Timočani posredstvom svojih radio i televizijskih aparata sa kojih svakodnevno, i po tri puta na dan, odzvanjaju njegovi kratki, uvek aktuelni, prilozi o zdravlju. „Dobro jutro, dragi slušaoci, šta ste danas odlučili da učinite za vaše zdravlje“ – pozdravlja ih na početku svakog novog priloga i oprašta se rečenicom: „dok život teče, zdravlje je najpreče“. Prvi put se svojim „zdravstveno-propagandnim programom“ (ZPP) oglasio 1989. godine na radio Zaječaru, a zatim i na radio stanicama u Negotinu, Boru i Kladovu i ukupno je do sada objavio oko pet hiljada zanimljivih, uvek aktuelnih priča sa zdravstvenim porukama. Bio je 21 godinu direktor Zavoda za zaštitu zdravlja „Timok“ u Zaječaru.

Dobitnik je nagrade Vasa Pelagić koja se dodeljuje za vrhunska ostvarenja u obrazovanju, Orden zasluge za narod sa srebrnom zvezdom, povelja savezne konferencije SSRN za aktivnosti u oblasti zaštite životne sredine, Timokovo pero, za saradnju u listu „Timok“.

Smatra se za jednog od najvećih poznavaoca običaja i navika Timočkog kraja koji su i predmet njegovog naučno istraživačkog rada. Dugo je proučavao alternativnu medicinu Timočkog kraja u okviru projekta Zavoda za zaštitu zdravlja „Timok“, „Prevencija u narodnoj medicini“.

U poznatom zaječarskom „Razvitku“ objavio je stotinak priloga o narodnom životu, timočkoj bloj kugi, vlaškoj magiji, maloletničkim brakovima, gastarbajterima itd. Punih 20 godina uređivao je i časopis „Zdravstveno vaspitanje“ koji je izdavao Zavod za zaštitu zdravlja „Timok“. Paunović je pre 28 godina pokrenuo i zanimljiv simpozijum „Istorija medicine, farmacije i veterine i narodne zdravstvene kulture“.