Autori

Login Form

U Zaječaru je 2. i 3. osktobra u Galeriji Istorijskog arhiva u Zaječaru, održan tradicionalni, 6. naučno- stručni-skup „Istorija medicine, farmacije i veterine i narodna zdravstvena kultura" Na Skupu je pročitano 19 referata. Skup je finasiralo Ministarstvo za kulturu Republike Srbije

Oraginaztori skupa su: Istorijski arhiv „Timočka krajina", Rajačka škola zdravlja, Podružnica SLD u Zaječaru, Institut za savremenu istoriju i Arhiv Srbije u Beogradu.

skup62014

Prvi dan Skupa je posvećen Velikom ratu.
Referisalo se o medicinskim i zdravstvenim prilikama u Srbiji u peridou od 1914.-do 1918. godine. Teme su se odnosile na zdravstveno stanje stanovništva u Srbiji i zdravstevno srpske stanje vojske, učešće Timočana u Velikom ratu, o medicinarima na frontu. zbrinjavanju i pomoći ranjenicima, drugim aktivnostima i misijama Crvenog krsta. Referisali su učesnici skupa iz Beograda, Zaječara, Kladova, Rajca, Niša, Vidina, Štipa i Tetova. Temeljna pripremljenost referenata i način izlaganja ispunili su cilj Naučno-stručnog skupa obogativšti saznanja o Velikom ratu.

Drugi dan Skupa posvećen je narodnoj zdravstvenoj kulturi. Referisali su učesnici Skupa iz Beograda, Leposavića, Trstenika i Vidina.

Na sastanku je predstavljen Zbornik radova sa prethodnog 5. Naučno-stručnog skupa.

Posle završenog Skupa bilo je diskusije o referatima i predlozi za nastavak istraživanja u oblasti istorije medicine, farmacije i veterine i narodne zdravstvene kulture, što bila prva tema narednog Naučno-stručog skupa ..

Predloženo ja da se naredni Naučno-stručni sklup održi 1915. godine..
Kako se stekao utisak da bi trebalo nastaviti istraživanja istorije medicine u vezi sa Velikim ratom predloženo je da iste teme, kao i ove godine, ostanu i za Skup 2015. godine, koji će se održati, orijentaciono, početkom oktobra iduće godine.

 

Dr Petar Paunović

dr Petar

Petar Paunović je doktor iz Zaječara, rođen 1939. godine.

Njegovi sugrađani, Zaječarci, i ostali meštani sela u Timočkoj krajini, u kojoj je primarijus dr Petar Paunović nadaleko poznat, nazivaju ga „Učiteljem zdravlja“. Rođen je u Negotinu 1939. godine, na Petrovdan, kada je i najveći narodni sabor.

Znaju ga mnogi Timočani posredstvom svojih radio i televizijskih aparata sa kojih svakodnevno, i po tri puta na dan, odzvanjaju njegovi kratki, uvek aktuelni, prilozi o zdravlju. „Dobro jutro, dragi slušaoci, šta ste danas odlučili da učinite za vaše zdravlje“ – pozdravlja ih na početku svakog novog priloga i oprašta se rečenicom: „dok život teče, zdravlje je najpreče“. Prvi put se svojim „zdravstveno-propagandnim programom“ (ZPP) oglasio 1989. godine na radio Zaječaru, a zatim i na radio stanicama u Negotinu, Boru i Kladovu i ukupno je do sada objavio oko pet hiljada zanimljivih, uvek aktuelnih priča sa zdravstvenim porukama. Bio je 21 godinu direktor Zavoda za zaštitu zdravlja „Timok“ u Zaječaru.

Dobitnik je nagrade Vasa Pelagić koja se dodeljuje za vrhunska ostvarenja u obrazovanju, Orden zasluge za narod sa srebrnom zvezdom, povelja savezne konferencije SSRN za aktivnosti u oblasti zaštite životne sredine, Timokovo pero, za saradnju u listu „Timok“.

Smatra se za jednog od najvećih poznavaoca običaja i navika Timočkog kraja koji su i predmet njegovog naučno istraživačkog rada. Dugo je proučavao alternativnu medicinu Timočkog kraja u okviru projekta Zavoda za zaštitu zdravlja „Timok“, „Prevencija u narodnoj medicini“.

U poznatom zaječarskom „Razvitku“ objavio je stotinak priloga o narodnom životu, timočkoj bloj kugi, vlaškoj magiji, maloletničkim brakovima, gastarbajterima itd. Punih 20 godina uređivao je i časopis „Zdravstveno vaspitanje“ koji je izdavao Zavod za zaštitu zdravlja „Timok“. Paunović je pre 28 godina pokrenuo i zanimljiv simpozijum „Istorija medicine, farmacije i veterine i narodne zdravstvene kulture“.