Print
Hits: 1175

U Zaječaru je 2. i 3. osktobra u Galeriji Istorijskog arhiva u Zaječaru, održan tradicionalni, 6. naučno- stručni-skup „Istorija medicine, farmacije i veterine i narodna zdravstvena kultura" Na Skupu je pročitano 19 referata. Skup je finasiralo Ministarstvo za kulturu Republike Srbije

Oraginaztori skupa su: Istorijski arhiv „Timočka krajina", Rajačka škola zdravlja, Podružnica SLD u Zaječaru, Institut za savremenu istoriju i Arhiv Srbije u Beogradu.

skup62014

Prvi dan Skupa je posvećen Velikom ratu.
Referisalo se o medicinskim i zdravstvenim prilikama u Srbiji u peridou od 1914.-do 1918. godine. Teme su se odnosile na zdravstveno stanje stanovništva u Srbiji i zdravstevno srpske stanje vojske, učešće Timočana u Velikom ratu, o medicinarima na frontu. zbrinjavanju i pomoći ranjenicima, drugim aktivnostima i misijama Crvenog krsta. Referisali su učesnici skupa iz Beograda, Zaječara, Kladova, Rajca, Niša, Vidina, Štipa i Tetova. Temeljna pripremljenost referenata i način izlaganja ispunili su cilj Naučno-stručnog skupa obogativšti saznanja o Velikom ratu.

Drugi dan Skupa posvećen je narodnoj zdravstvenoj kulturi. Referisali su učesnici Skupa iz Beograda, Leposavića, Trstenika i Vidina.

Na sastanku je predstavljen Zbornik radova sa prethodnog 5. Naučno-stručnog skupa.

Posle završenog Skupa bilo je diskusije o referatima i predlozi za nastavak istraživanja u oblasti istorije medicine, farmacije i veterine i narodne zdravstvene kulture, što bila prva tema narednog Naučno-stručog skupa ..

Predloženo ja da se naredni Naučno-stručni sklup održi 1915. godine..
Kako se stekao utisak da bi trebalo nastaviti istraživanja istorije medicine u vezi sa Velikim ratom predloženo je da iste teme, kao i ove godine, ostanu i za Skup 2015. godine, koji će se održati, orijentaciono, početkom oktobra iduće godine.