Autori

Login Form

tucakovJovan

 

 

Teško je reći da su Timočani kompaktna etnička celina, posebno što se na tom području govori srpskim, vlaškim a u nekim selima koristi se i dijalekt bugarskog jezika. Otuda i razlike u običajima u vezi zdravlja i odnosu prema zdravlju i bolesti. S druge strane postoje i mnoge sličnosti.
Kada je reč o pomeujtim razlikama prof. dr Tucakov piše da „bar što se tiče narodne medicine, veterine i farmacije ...zajednička je opšta crta zaostalost, a razlike su u bogatsvtu, vrstama i načinu izrade i upotrebe lakova za lečenje ljudi i domaćih životinja(1)". Pro. Tucakov je pisao da se severno od Bora i Šarbanovca kukurek, velebilje, tatula i neke druge biljke koriste kako za preventivu tako i za lečenje. U okolini Knjaževca i Svrljiga takve biolje, koje imaju jako dejstvo na organizam koristi se „vrlo retko". Zabeležena su i trovanja besničetom (Digitalis lanata Ehrh).
Na drugoj strani, severno od Rtnja i Metovnice ima nenamernih trovanja lekovima jer onima koji ih koriste nije poznat hemijski sastav ovih lekova i farmakodinamijsko desjtvo obih lekova na organizam, niti je ančin njihove izrade i upotrtebe poznat. Bilo je namenih trovanja toksičnim biljkama i kriminalna sa smrtnim ishodom kod kriminalnih pobačaja.
I danas, na početku XXI veka u Timočkoj krajini prisutni su mnogi, još uvek sačuvani postupci lečenja prastare narodne medicine i elementi ponašanja u vezi korišćenja lekovitih biljaka.
1.Jovan Tucakov: Psihosugestivni elementi u narodnoj medicini svrljiškog Timočka, Beograd 1965.

Dr Petar Paunović

dr Petar

Petar Paunović je doktor iz Zaječara, rođen 1939. godine.

Njegovi sugrađani, Zaječarci, i ostali meštani sela u Timočkoj krajini, u kojoj je primarijus dr Petar Paunović nadaleko poznat, nazivaju ga „Učiteljem zdravlja“. Rođen je u Negotinu 1939. godine, na Petrovdan, kada je i najveći narodni sabor.

Znaju ga mnogi Timočani posredstvom svojih radio i televizijskih aparata sa kojih svakodnevno, i po tri puta na dan, odzvanjaju njegovi kratki, uvek aktuelni, prilozi o zdravlju. „Dobro jutro, dragi slušaoci, šta ste danas odlučili da učinite za vaše zdravlje“ – pozdravlja ih na početku svakog novog priloga i oprašta se rečenicom: „dok život teče, zdravlje je najpreče“. Prvi put se svojim „zdravstveno-propagandnim programom“ (ZPP) oglasio 1989. godine na radio Zaječaru, a zatim i na radio stanicama u Negotinu, Boru i Kladovu i ukupno je do sada objavio oko pet hiljada zanimljivih, uvek aktuelnih priča sa zdravstvenim porukama. Bio je 21 godinu direktor Zavoda za zaštitu zdravlja „Timok“ u Zaječaru.

Dobitnik je nagrade Vasa Pelagić koja se dodeljuje za vrhunska ostvarenja u obrazovanju, Orden zasluge za narod sa srebrnom zvezdom, povelja savezne konferencije SSRN za aktivnosti u oblasti zaštite životne sredine, Timokovo pero, za saradnju u listu „Timok“.

Smatra se za jednog od najvećih poznavaoca običaja i navika Timočkog kraja koji su i predmet njegovog naučno istraživačkog rada. Dugo je proučavao alternativnu medicinu Timočkog kraja u okviru projekta Zavoda za zaštitu zdravlja „Timok“, „Prevencija u narodnoj medicini“.

U poznatom zaječarskom „Razvitku“ objavio je stotinak priloga o narodnom životu, timočkoj bloj kugi, vlaškoj magiji, maloletničkim brakovima, gastarbajterima itd. Punih 20 godina uređivao je i časopis „Zdravstveno vaspitanje“ koji je izdavao Zavod za zaštitu zdravlja „Timok“. Paunović je pre 28 godina pokrenuo i zanimljiv simpozijum „Istorija medicine, farmacije i veterine i narodne zdravstvene kulture“.