Autori

Login Form

ljubinski

 

Radio je u Stalnoj baktriloškoj stanici u Zaječaru od 1925 do 1929. godine. Jedan je od mnogih ruskih lekara koiji su posle poraza generala Vrangela od revolucionara u Rusiji, došao u Srbiju i stavio se u službu saniteta kraljevine SHS.

Rođen je 1868. godine u Kamenjecu u Rusiji, a umro 1935. godine u Beogradu. Diplomirao je na Medicinskom fakultetu u Kijevu 1894. godine. Bio je bakteriolog i pomoćnik upravnika bakteriološkog instituta Kijevskog univerziteta: radio je na infektivnom odeljenju Kijevske Aleksandrovske bolnice (1900 – 1906). Bio je konsultatnt na jugoistočnom frontu (1918-1919), honorartni upravnik sero-vakcinalnog zavoda u Beogradu po dolasku u Kraljevinu SHS do 1924. godine, bakteriolog u poljskoj RCK u Beogradu (18. I 1931-11.10 1935).

U medicini je poznat po originalnom bojenju bacila difterije kao „bojenje po ljubinskom“.

Izvor: Stevan Litvinjenko: Ruski lekari u Srbiji i Crnoj Gori, Beograd 2007.

Pripremio: dr Perar Paunović, učitelj zdravlja

Dr Petar Paunović

dr Petar

Petar Paunović je doktor iz Zaječara, rođen 1939. godine.

Njegovi sugrađani, Zaječarci, i ostali meštani sela u Timočkoj krajini, u kojoj je primarijus dr Petar Paunović nadaleko poznat, nazivaju ga „Učiteljem zdravlja“. Rođen je u Negotinu 1939. godine, na Petrovdan, kada je i najveći narodni sabor.

Znaju ga mnogi Timočani posredstvom svojih radio i televizijskih aparata sa kojih svakodnevno, i po tri puta na dan, odzvanjaju njegovi kratki, uvek aktuelni, prilozi o zdravlju. „Dobro jutro, dragi slušaoci, šta ste danas odlučili da učinite za vaše zdravlje“ – pozdravlja ih na početku svakog novog priloga i oprašta se rečenicom: „dok život teče, zdravlje je najpreče“. Prvi put se svojim „zdravstveno-propagandnim programom“ (ZPP) oglasio 1989. godine na radio Zaječaru, a zatim i na radio stanicama u Negotinu, Boru i Kladovu i ukupno je do sada objavio oko pet hiljada zanimljivih, uvek aktuelnih priča sa zdravstvenim porukama. Bio je 21 godinu direktor Zavoda za zaštitu zdravlja „Timok“ u Zaječaru.

Dobitnik je nagrade Vasa Pelagić koja se dodeljuje za vrhunska ostvarenja u obrazovanju, Orden zasluge za narod sa srebrnom zvezdom, povelja savezne konferencije SSRN za aktivnosti u oblasti zaštite životne sredine, Timokovo pero, za saradnju u listu „Timok“.

Smatra se za jednog od najvećih poznavaoca običaja i navika Timočkog kraja koji su i predmet njegovog naučno istraživačkog rada. Dugo je proučavao alternativnu medicinu Timočkog kraja u okviru projekta Zavoda za zaštitu zdravlja „Timok“, „Prevencija u narodnoj medicini“.

U poznatom zaječarskom „Razvitku“ objavio je stotinak priloga o narodnom životu, timočkoj bloj kugi, vlaškoj magiji, maloletničkim brakovima, gastarbajterima itd. Punih 20 godina uređivao je i časopis „Zdravstveno vaspitanje“ koji je izdavao Zavod za zaštitu zdravlja „Timok“. Paunović je pre 28 godina pokrenuo i zanimljiv simpozijum „Istorija medicine, farmacije i veterine i narodne zdravstvene kulture“.