Autori

Login Form

skolaBracevac

 

Oslanjanjući se na školu, zdravstvenu stanicu i mesnu zajednicu u Braćevcu Adam Zdravković-Ciga, nastavnik osmogodišnje škole, pokrenuo je incijativu da se u Braćevcu, za područje timočkog reona Negotinske opštine, osnuje zdarvstveno-prosvetni univerzitet. 31. maja 1969. godine održana je osnivačka skupština Zdravstveno-prosvetnog univerziteta u Braćevcu. Institut za zdravstveno prosvećivanje SR Srbije u Brogradu ozbiljno je shvatio ovu incijativu i angažovao svoje najbolje stučnjake da pomognu da se ona ostvari.

 

 

zdravstveniUniverzitet1 

 

U radu osnivačke skupštine učestvovali su Dr Milorad Dragić i Zlatomir Vidaković, prof.espr zdravstvene pedagogike iz Instituta za zdravstveno prosvećivanje SR Srbij u Beogradu, svi zdarvstveni i prosvetni radnici iz devet sela timočkog reona Negotinske opštine kao i neki predstavnici društveno-političkih organizacija. Najvažniji i jedini cilj Zdravstveno-prosvetnog univerziteta u Braćevcu bio je zdravstveno prosvećivanje naroda. 

O tom radu započeto je stvaranje filmske dokumentacije koja se nalazila neko vreme u Institutu za zdarvstevno prosvećivanje SR Srbije u Beogradu. Za nekoliko godina Zdravstveno-prosvetni univerzitet u Braćevcu ostvario je dobre rezultate.

 

Doktor Milorad Dragić i Adam Zdravković direktor škole u Braćevcu na otvaranju zdravstveno prosvetnog univerziteta

Dr Petar Paunović

dr Petar

Petar Paunović je doktor iz Zaječara, rođen 1939. godine.

Njegovi sugrađani, Zaječarci, i ostali meštani sela u Timočkoj krajini, u kojoj je primarijus dr Petar Paunović nadaleko poznat, nazivaju ga „Učiteljem zdravlja“. Rođen je u Negotinu 1939. godine, na Petrovdan, kada je i najveći narodni sabor.

Znaju ga mnogi Timočani posredstvom svojih radio i televizijskih aparata sa kojih svakodnevno, i po tri puta na dan, odzvanjaju njegovi kratki, uvek aktuelni, prilozi o zdravlju. „Dobro jutro, dragi slušaoci, šta ste danas odlučili da učinite za vaše zdravlje“ – pozdravlja ih na početku svakog novog priloga i oprašta se rečenicom: „dok život teče, zdravlje je najpreče“. Prvi put se svojim „zdravstveno-propagandnim programom“ (ZPP) oglasio 1989. godine na radio Zaječaru, a zatim i na radio stanicama u Negotinu, Boru i Kladovu i ukupno je do sada objavio oko pet hiljada zanimljivih, uvek aktuelnih priča sa zdravstvenim porukama. Bio je 21 godinu direktor Zavoda za zaštitu zdravlja „Timok“ u Zaječaru.

Dobitnik je nagrade Vasa Pelagić koja se dodeljuje za vrhunska ostvarenja u obrazovanju, Orden zasluge za narod sa srebrnom zvezdom, povelja savezne konferencije SSRN za aktivnosti u oblasti zaštite životne sredine, Timokovo pero, za saradnju u listu „Timok“.

Smatra se za jednog od najvećih poznavaoca običaja i navika Timočkog kraja koji su i predmet njegovog naučno istraživačkog rada. Dugo je proučavao alternativnu medicinu Timočkog kraja u okviru projekta Zavoda za zaštitu zdravlja „Timok“, „Prevencija u narodnoj medicini“.

U poznatom zaječarskom „Razvitku“ objavio je stotinak priloga o narodnom životu, timočkoj bloj kugi, vlaškoj magiji, maloletničkim brakovima, gastarbajterima itd. Punih 20 godina uređivao je i časopis „Zdravstveno vaspitanje“ koji je izdavao Zavod za zaštitu zdravlja „Timok“. Paunović je pre 28 godina pokrenuo i zanimljiv simpozijum „Istorija medicine, farmacije i veterine i narodne zdravstvene kulture“.