Print
Hits: 925

skolaBracevac

 

Oslanjanjući se na školu, zdravstvenu stanicu i mesnu zajednicu u Braćevcu Adam Zdravković-Ciga, nastavnik osmogodišnje škole, pokrenuo je incijativu da se u Braćevcu, za područje timočkog reona Negotinske opštine, osnuje zdarvstveno-prosvetni univerzitet. 31. maja 1969. godine održana je osnivačka skupština Zdravstveno-prosvetnog univerziteta u Braćevcu. Institut za zdravstveno prosvećivanje SR Srbije u Brogradu ozbiljno je shvatio ovu incijativu i angažovao svoje najbolje stučnjake da pomognu da se ona ostvari.

 

 

zdravstveniUniverzitet1 

 

U radu osnivačke skupštine učestvovali su Dr Milorad Dragić i Zlatomir Vidaković, prof.espr zdravstvene pedagogike iz Instituta za zdravstveno prosvećivanje SR Srbij u Beogradu, svi zdarvstveni i prosvetni radnici iz devet sela timočkog reona Negotinske opštine kao i neki predstavnici društveno-političkih organizacija. Najvažniji i jedini cilj Zdravstveno-prosvetnog univerziteta u Braćevcu bio je zdravstveno prosvećivanje naroda. 

O tom radu započeto je stvaranje filmske dokumentacije koja se nalazila neko vreme u Institutu za zdarvstevno prosvećivanje SR Srbije u Beogradu. Za nekoliko godina Zdravstveno-prosvetni univerzitet u Braćevcu ostvario je dobre rezultate.

 

Doktor Milorad Dragić i Adam Zdravković direktor škole u Braćevcu na otvaranju zdravstveno prosvetnog univerziteta